Pe oamenii frumoși de la Un Zâmbet cu MIRA i-am cunoscut acum ceva vreme și, știind că au nevoie de ajutor pentru a reîmprospăta imaginea centrului și a susține pacienții care nu își permit să plătească ședințele de fizioterapie, am decis să scriem povestea lor și să îi ajutăm să strângă cât mai multe donații pentru a-și duce planurile la bun sfârșit.

Despre Asociația Un Zâmbet cu MIRA

Asociația Un Zâmbet cu MIRA a fost fondată acum 2 ani împreună cu startup-ul MIRA Rehab. Ovidiu și Adrian (doi dintre susținătorii proiectului) au ajuns la concluzia că trebuie să dea înapoi societății ceva bun și, mai ales, celor care nu își permit sau nu au acces facil la ședințe de recuperare, în speță copii. Ovidiu lucra in banking, iar Adrian în domeniul farmaceutic și au început să recruteze kinetoterapeuți pentru centrul în spatele căruia este ONG-ul Un Zâmbet cu MIRA. Colaborarea cu MIRA s-a dezvoltat pentru Ovidiu și a început să se dedice în totalitate centrului de recuperare. În februarie 2015 au deschis ușile celor care aveau nevoie. La început erau doar câțiva pacienți copii, iar acum au ajuns la 70, cu vârste cuprinse între 3 luni și 16 ani, care suferă de afecțiuni complexe. Toți copii fac atât kinetoterapie clasică, iar o parte și cu ajutorul softului creat de MIRA Rehab. În total, la centru lucrează 4 kinetoterapeuți.

Cum ajung pacienții la centru

Pacienții vin din recomandări: de la conferințe și întâlniri de ONGuri, parteneriate cu instituții ale statului unde sunt copii cu probleme, sunt trimiși de la spitale. Majoritatea pacienților nu plătesc pentru ședințele de terapie, dar părinții care își permit, dau 20 de lei pe ședință, ca să acopere costurile necesare cu locația și specialiștii care se ocupă de toți copii. În total, pe zi, sunt între 18 și 20 de pacienți, atât din Cluj, cât și din alte localități, de la centre speciale.

Sunt părinți care i-au cautat strict pentru softul MIRA, pe care îl pot folosi și acasă. Cu toții au fost deschiși inovației și variantelor interactive de tratament și terapie.

De-a lungul timpului, au fost eforturi financiare de a întreține centrul și a aduce specialiști care să se ocupe de pacienți. Au primit și sponsorizări de la diverse companii din Cluj, din campaniile 2% sau evenimente caritabile.

La început, aparatura a fost cumpărată din surse proprii. Taxele pentru ședințele de terapie au fost introduse după o consultare cu părinții, care sunt conștienți că tratamentul este pe termen lung și câteodată le este peste mână să facă ei exerciții cu copii acasă. Susținerea pentru fizioterapie și spațiu se face din donatii, cum e și plata achitată de familiile care își permit. După doar un an și jumătate de funcționare, numărul pacienților a crescut în mod considerabil, iar acum sunt necesare noi investiții atât pentru spațiu, cât și pentru aparatură și noi specialiști care să se ocupe atât de părinți, cât și de copii: psihologi, logopezi, pe lângă kinetoterapeuți.

Planuri de viitor

Ca planuri de viitor, Un Zâmbet cu MIRA își dorește să achiziționeze 50 de laptopuri și senzori pe care să le dea familiilor care nu își permit deplasarea până la centru, pentru a le facilita accesul la tratament, folosind softul MIRA. Astfel, se va forma și o echipă mobilă de kinetoterapeuți care vor merge acasă la acest familii pentru evaluări periodice.

Ce este aplicația MIRA?

MIRA este o aplicație dezvoltată de startup-ul Mira Rehab, care este folosită pentru recuperarea pacienților care suferă de afecțiuni neurologice, locomotorii, autism, distrofii. Aplicația este folosită atât la centru, cât și acasă. Poate fi folosită atât de copiii de peste 3 ani, cât și de adulți. Nevoia de joacă este una comună, care există de la mic la mare. De ce să nu o folosim în scopuri de terapie? Bine-nțeles, aplicația a prins mult mai bine la copii, pentru că jocurile sunt create de specialiști, care au gândit interacțiunea în așa fel încât să fie amplificată în timpul terapiei.

Până acum softul MIRA a ajuns și în alte județe (Alba, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Brașov și București), în anumite centre de terapie.

La Impact Hub Cluj-Napoca găsiți o cutie în care puteți dona ce sumă vreți pentru a susține activitățile Un Zâmbet cu Mira, pentru a susține familiile care nu își permit să plătească ședințele de terapie. O găsiți la recepție, așa că, dacă veniți în vizită, puteți să ne ajutați să o umplem.

cutie-mira

Pentru detalii despre cum puteți să ajutați asociația, puteți să îl căutați pe Ovidiu Drăgan pe mail la Ovidiu@unzambet.com sau la numărul de telefon 0745932421.

De asemenea, dacă știți kinetoterapeuți, psihologi sau logopezi care ar dori să facă voluntariat la centrul Un Zâmbet pentru Mira, să îi puneți în contact tot cu Ovidiu, pentru a discuta mai multe detalii despre o posibilă colaborare.

monicaratiu